top of page
Bakgrunn.png

energi og vurderinger

Energi

Energi temaet er stort og veldig aktuelt om dagen, det påvirker alt fra vannkraften vår, strømregningen, bærekraft, til det grønne skiftet mm.

En bolig eller et næringsbygg skal inneha mange kvaliteter for at et menneske skal kunne fungere optimalt. Oppvarming av bygg står for en stor del av energibruken, siden det er så kaldt i Norge.

Andre ting vi ser som burde bedres er tekniske løsninger blant annet avtrekk system, byggets evne til å ta vare på tilført varme, rutiner for energisparing osv. La oss se på et kort eksempel.

Oppvarming av bygg: Hvis du har et bygg fra rundt 1975 så er det stor sjanse for at du har 10cm isolasjon i veggene, en tynn og muligens hullete dampsperre, isolasjon i tak på 15cm, kanskje du har kjeller som har uisolert såle og vegger mot grunn. Kanskje det trekker fra vinduer og at du kun har avtrekk i ventilator og noen lufteluker. Få steder er like og lommeboken er den samme.

På grunn av dagens strømpriser har du montert en varmepumpe og dette er et godt tiltak, men det forandrer ikke det faktum at huset slipper ut veldig mye unødvendig varme og at du har lite tilgang på friskluft, kanskje til og med forurenset friskluft hvis du bor inntil en hovedvei eller i en større by eller at bakken gir fra seg radon.

En annen digresjon vil være at ved etter isolering av grunnmur så må det dreneres bedre med alt det tilhører.

Dette er jo en bærekraftig måte å utbedre på, men så kommer lommeboken inn.

De fleste normale mennesker i dag, basert på gjennomsnittlig lønnstaker og ikke delt i BNP per innbygger. Har ikke råd til dette når alle priser går opp. Dermed blir den styrende delen alltid lommeboka, dette tar vi med i betrakning når vi regner ut en energivurdering.

Her vil du se hva du kan spare inn med mer rimelige tiltak slik at du kan ha råd til å utføre større tiltak over tid (ENOVA støtte, tatt med i betraktning).

Så kommer det jo ann på hvor man bor i dette landet, i Oslo for eksempel har man en gjennomsnittstemperatur over året på 6,1grader(årsmiddeltemperatur) og de 3 kaldeste dagene i året er på -19,8grader(DUT). Mens i innlandet, for eksempel Trysil, har en gjennomsnittstemperatur over året på 1,7(årsmiddeltemperatur) grader og de 3 kaldeste dagene i året er på -40,2 grader(DUT).

Med en så mye lavere temperatur i Trysil så vil det være en veldig mye større prioritet å utføre oppgraderinger for å holde varmen inne i bygget enn i Oslo.

Det jeg ønsker å formidle her er ikke å forvirre dere, men forklare at dette er sammensatt og vi forstår at dette er vanskelig, derfor er vi klare til å hjelpe våre kunder med dette.

Det finnes veldig mange tiltak som uansett er lønnsomme, men hvor lønnsomme de er i forhold til andre det krever mer innsikt og det er her vi kommer inn.

Vi jobber kontinuerlig med løsninger som forenkler denne vurdering og per nå har vi ikke dette helt klart.

Energi
Bærekraftig energi

Vurderinger

Granlund Inneklima kan tilby en gjennomgang der vi undersøker hvordan bygget brukes, hvilke tekniske installasjoner er montert, strømforbruk over tid.

Vi bruker dette til å komme med en del tiltak som gjør at man kan kutte ned ganske drastisk i strømforbruket. Det er dette vi legger i en vurdering.

Vi utfører også energi ledelse hvis selskapet har en løsning for EOS (energi oppfølgingssystem) ellers kan vi anbefaler system og montere dette hvis det er behov.

Dette er ikke noe vi gjør mye av foreløpig, derfor vil det være vanskelig å komme med priser over telefon men vi blir nok enige.

Ta kontakt for å høre mer,  dere kan ringe, send e-post med knappene under teksten eller bruk kontaktskjema på bunnen av siden.

  • Black Facebook Icon
bottom of page